Wij krijgen regelmatig vragen over hoe het nou precies zit met muziekrechten en dat snappen we heel goed, want het is ook een ingewikkeld verhaal. Kort gezegd komt het erop neer dat je speciale rechtenvrije muziek moet gebruiken onder een trouwfilm als je hem op internet (YouTube of Facebook) wilt plaatsen.

GEWONE MUZIEK

Onder de versie van de trouwfilm die jullie thuis kijken, kun je alle muziek zetten die je maar wilt. Zolang je de trouwfilm privé kijkt, is er namelijk niks aan de hand. Maar wil je jullie trouwfilm of trouwclip ook met familie en vrienden delen via YouTube of Facebook, dan kun je niet zomaar jullie trouwfilm met ‘gewone’ muziek op internet zetten. Aan ‘gewone’ muziek, die je op de radio hoort, zijn namelijk rechten gebonden. Dat is logisch, want artiesten moeten ook eten en met de verkoop van cd’s verdien je tegenwoordig niet zoveel meer.

Zet je de trouwfilm met ‘gewone’ muziek toch op internet, dan geeft hij hem niet altijd goed weer (hij blokkeert de film bijvoorbeeld in bepaalde landen of haalt de complete audio eronderuit) en je riskeert héle hoge boetes. Jullie snappen: die riskeren wij liever niet en daarom zijn wij heel streng wat betreft muziekrechten.

Wij vragen jullie altijd om een lijstje te maken met jullie lievelingsmuziek, zodat wij weten welke muziek jullie leuk vinden. Die muziek gebruiken wij zoveel mogelijk onder jullie trouwfilm (die voor privé gebruik). We kunnen niet beloven dat we alle muziek gebruiken, want soms werkt een bepaald nummer nou eenmaal niet met bepaalde beelden, maar dan hebben we in ieder geval een idee van jullie muzieksmaak. Mocht er toch nog een nummer in jullie trouwfilm belanden die jullie niet zo leuk vinden, dan kunnen we dat altijd aanpassen tijdens de correctieronde!

Op de USB die jullie na de bruiloft thuis gestuurd krijgen, staan jullie trouwfilm en trouwclip met ‘gewone’ muziek.

RECHTENVRIJE MUZIEK

Willen jullie de trouwfilm ook delen op internet? Geen probleem! Dan maken wij (kosteloos) een versie van jullie trouwfilm of trouwclip met rechtenvrije muziek. Dat is speciale muziek waarvan wij de rechten gekocht hebben en die wij dus onder films mogen gebruiken. Deze versie van jullie trouwfilm kunnen jullie naar harte lust delen op YouTube, Facebook en waar jullie eigenlijk maar willen!